loudtalks loudtalks – ad alta voce – glasno

djevojka iz bratunca

judith - artemisia gentileschiBratunac, Srebrenica, maloljetna djevojka, sigurna kuca, tuzilastvo, policija, pritvor, profesori, imam,ministar, policajci, politika, nevladine organizacije

facebook, video, psi, borbe pasa, okrutnost, nasilje nad zivotinjama, policija

Sada, ako ste dobro koristile/i tagove ili kljiucne rijeci imate ispred vas, u nekoliko tabova, nekoliko clanaka, medijskih izjava i komentara. Ipak, kad ih sve procitate, listajući po kljucnim rijecima primjetit cete par stvari: uzas koji proizilazi iz oba slucaj i razlika u izjasnjavanju.U stvari, u prvom slucaju tišina i/ili blaćemke a u drugom, jednoglasno osuđivanje, izjasnjavanje, pokretanje akcije, policije, hapšenje.

Građani i građanke čim su vidjeli članak o zaostavljanju psa, (slike na sa-x), odmah su krenule i krenuli u akciju. Aktivirani su svi moguci alati, do davanje na forumu privatnog telefona jednog od osumnjicenih. Aktivni/e građani i građanke su prakticno pripremili ili sugerirali linča. I ovo zadnje je zajednicka tacka za drugi slucaj… ali idemo redom…

Za 20 mart je najavljen protest, demonstracije protiv okrutnosti i za prava zivotinje, najvjerojatnije cu ici. Ali za djevojku nema demostracija, nema znacajne kriticne mase koja bi iskazala svoju podrsku, koja pita za istragu. Njeno ime, lice … sve je poznato, mediji su objavili. Ništa novo … otkrivanje identitete porodice, ili osumnjičenih počinitelja / žrtve je u bosni i hercegovini je opća medijska praksa.

Poznata ali neopravdana.

Poznata ali neosuđena!!

Osim BiH novinara, 4 udruzenja iz Bratunca (Forum Žena, Maja, Jadran i Priroda), Mreže RING (mreza protiv traffikinga, 12 organizacija), NVO “Udruzene Zene” (žalba pri Vjeću za štampu), Helsinškog komiteta, OSCE i nekoliko individua ostaje samo tišina i špekulacije oko PRAVIH razloge za SPEKTAKULARNO hapšenje.

Da, o tome se priča i to je zapravo jedina vijest … a djevojci se po drustvenim mrezama prijeti i još jedan put se siluje.

Istitucije i zaposlene/i u institucijama, izabrani i izabrane također šute. Ministarstvo za ljudska prava šuti, gender centri šute, ombudsmeni šute, inteligencija uglavnom šuti. Svi se prave da imaju puno posla i da su taj slučaj previdjeli…

Naravno POLITIKA je touched/dodirnuta. Relevantni članovi političke elite su dodirnuti i postavlja se pitanje kako bi institucije koje daju podrsku uglednim članovima raznih partija ili javne ustanove, od škole preko opština do ministarstva, mogle išta reći o pravima djevojke.

UGLED je srušen i to je problem koji zajednica, politička i građanska, je uočila. UGLED nekih građana nasuprot skoro mrtve djevojke. UGLED nekih građana nasuprot nasilja nad djevojkom. UGLED i teorije zavjera.

Ne znam, ja ne osuđujem nikoga i slazem se da smo svi nevini dok se ne dokaže suprotno, ali djevojka je bez sumnje žrtva. Ali ona, u svoj ovoj priči, je nerelevantna, ona je zaboravljena, ona je spriječena da se vrati u svoju zajednicu gdje se smatra krivom, devijantnom, lažljivicom.

A ja, ne mogu o ničem drugo razmišljati osim o njoj. Kako se osjeća, da li zna da je žrtva. Da li se plaši? od čega će živjeti, koliko dugo će moći biti u sigurnoj kuci? Ona je žrtva i kao što je ona ima ih mnogo, djevojke sa pravnog fakulteta u tuzli, djevojka iz gluhe bukovice, kako žive one, one koje su rušile UGLED nekih uglednih građana.

Da, zato što čim medijska pažnja nestane one će ostati same u zajednici koja ih je zanemarile, uz institucije koje ih nisu zaštitile ili još gore, su ih optužile za rušenje UGLEDA uglednih građana. Sram vas bilo, vi žrtve, vi žene i djevojke koje kažete javno da ste bile silovane, prodane, rasprodane. Sram vas koje ste se usudile reći javno šta vam se desilo. Vi ste osuđene zbog rušenja UGLEDA.

Užas.

Izgleda, za sada, da vi nećete imati svoje demostracije. Ono što imate je moja podrška koja se dodaje onima koje već imate. Ono što imate je zahtijevanje/podsjećanje institucija da ste njihove građanke, da trebaju pričati u vaše ime i koristiti sve one sjajne potpisane međunarodne konvencije.

Zahtjevam zvaničnu javnu riječ od institucija u ime žrtava.

Dosta je tišine.

h-vale

Share

Leave a Reply

we are only human *